Ferhan Tezcan

Mesut Özil'in ahı mı tuttu?

2014 yılıydı. Almanya Brezilya'da yapılan dünya kupasında hem de yarı finalde ev sahibini 7-1 gibi insanları gözyaşı döktürecek skorla mağlup ederek şampiyon olmuştu.

Almanlar finalde de Arjantin gibi bir futbol devini tek golle devirmişlerdi.

Almanya ayaktaydı. Avrupa, Amerika, Asya ayaktaydı.

Ama Brezilya şaşkındı ve o yenilgiyi unutamıyordu.

Aradan seneler geçti. 2018 'de dünya kupası Rusya'daydı. Alman takımının başında son olarak Jogi Löw vardı. Milli takımda 16'ıncı senesiydi. Kupa iyi başlamadı. Önce Meksika yenilgisi ardından gelen İsveç galibiyetine rağmen sular durulmadı. Mesut ile hocası ve Alman futbol federasyonunun o dönemki başkanı Grindel arasında sıkıntılar vardı. Güney Kore maçında Almanya aldığı yenilgiyle kupaya ve Mesut Özil'e veda etti. 

1954, 1974, 1990 ve 2014 dünya kupalarının sahibi Almanlar ilk kez bir kupaya erken veda etmişlerdi. 

Almanya'da sıkıntılar devam etti. 

2022 Kasım. Aradan geçen dört yıl sonra bir felaket daha yaşandı ve Almanya bir kez daha kupaya veda etti. Şimdi bakalım teknik direktör Frick, bir 'engizisyon' mahkemesine muhatap olacak mı?

Yoksa 2018 yılında Milli takımda suçlanan Mesut Özil'in dört senelik ''ahı mı'' tuttu.

Bunu hep beraber göreceğiz. 

EN KÖTÜ TAKIMLAR KİM ? 

Dünya kupasının en kötü iki takımı vardı. Bir Katar iki Kanada. Kosta Rica (Küçük Amerika) bile bunlardan çok iyiydi. Halkın çoğu Amerika'da yaşar ve Amerika'da hangi kapıyı çalsanız arkasından Kosta Rica'lı çıkar. Bu Karayipler'in yani Orta Amerika'nın küçük ülkesi bile ortalığın tozu dumana kattı.

Belçika beni çok şaşırttı. İçlerinde Kevin de Bruyne ile başlayan ve defanstaki Vertogen'in de dahil olduğu kavga, çekişme ve huzusuzluk bütün takıma sıçramış. Takımın '' babaları '' Eden Hazard ve Mertens konuya çok dokunmamışlar. Artık İspanyol hocanın vakti de çoktan dolmuştu. O da gerekeni yaptı.

İngiltere, Brezilya, Arjantin henüz yürüyorlar. Aralarına Japonya katılır mı bilemeyiz. Ama Japonya'yı da bu hale getiren bir hocası var. 

Hajime Moriyasu. 1966 doğumlu ve yıllarını Frick gibi Futbol Federasyonunda geçirmiş ve eski yardımcı antrenör. 

Moriyasu  önce Almanya ardından İspanya'yı devirdi. Böylece Almanya'yı saf dışı ettiler. Bu işler karışık mı karışık. Her ağızdan bir laf çıkıyor. Almanları İspanyollar ''yedi'' deniyor. Aaa olmayacak şey mi? Değil.

Almanlar 1982 dünya kupasında grupta Cezayir ve Avusturya ile mücadele ediyorlardı. Almanlar grupta çıkmayı garantilemişti. Cezayir ikinci sıradaydı. Almanya bir Avusturya maçı oynadı ki sormayın gitsin. Maç sonu Cezayir bir alt sıraya düştü ve finallere gidemedi. Ortalık karıştı. Başta Alman basını Almanya'yı yerden yere vurdu. İşte o söylenen dedikodular bu kez Almanların başına mı geldi?

Kupayı izlemeye devam ediyoruz.

Şimdiye kadar 1982 İspanya 1986 Meksika ve 1990 İtalya dünya kupalarını görevli yerlerinde izledim. Avrupa Şampiyonaları ve diğer onlarca maç hariç. Hele hele Cenevre'deki kura çekimleri ve diğer aktiviteleri saymıyorum.

Hayat budur…

Hoşça kalın

 

YORUM YAP